Hacamat Nasıl Yapılır?
Bir dönem unutulmaya yüz tutmuş olsa da, son yıllarda faydaları halk arasında yayılan hacamat tedavisi, geleneksel tıbbin en geçerli yöntemlerinden birisidir. Sünnet olması nedeniyle uhrevi bir yanı da bulunan teknik, uzmanlar tarafından yapılmaktadır. Yazımızda hacamatın bilinmeyenlerine değineceğiz.
Hacamat Nedir?
Hacamat, insan vücudunda hemen derinin alt kısmında toplanan ve vücut fonksiyonları bakımından artık faydası bulunmayan kanın temizlenmesi işlemidir. Hacamat nedir diye soranların büyük çoğunluğu hacamatın kan vermeden farkını sormaktadır. Temelde ikisi de kan verme işlemi olsa da, damardan kan verenlerin dolaşımda olan kanları alınmaktadır. Hacamat tedavisi ise pis kanların alınması için yapılır.
Hacamat ile kan verme arasındaki farklardan birisi de zaman hususudur. Hacamat yapılmak için sünnet olan hacamat günleri beklenir. Yılın her gününde hacamat yapılmaz ve kendisine özel diyetleri ile malzemeleri mevcuttur.
Hacamat Malzemeleri Nelerdir?
Hacamatiçin hacamat uzmanları tarafından kullanılan hacamat malzemeleri kadar değiştirilmeleri de önemlidir. Kullanılan malzemeler temizlenmez ve tekrardan kullanılmaz. Her malzeme tek hasta için kullanıldıktan sonra çöpe atılır. Hacamat tedavisi pis kanlarla ilgili olduğundan malzemelerin tekrardan kullanımı hastalıklara davetiye çıkarabilir.
Hacamat malzemeleri çağın gereklerine uygun olarak gelişmektedir. Normal yataklarda, sıradan kesici aletlerle ve boynuz kullanılarak yapılan eski hacamatların yerini gayet nezih ortamlar ve malzemeler almıştır. Klasik bir hacamat işlemi için gereken malzemeler şunlardır:
- Portatif sedye
- Ayaklı sedye
- Kupa Seti ( 1cm, 2cm, 3 cm, 4cm, 5cm, 6cm, 7cm, 8cm)
- Pedli Flaster Bez
- Jilet ya da bisturi
- Pamuk
- Oksijenli Su
- Dezenfektan
- Eldiven
- Vakumlu Pompa
- Hasat Önlüğü
Hacamat Takvimi Ne Demektir?
Hacamat yılın her günü yapılmaz. Hicri takvim uyarınca belirlenen özel günlerde yapılır. Her yıl, hicri takvime göre yeni hacamat takvimi çıkarılır ve uzmanlar hastalarına bu günlere göre randevu verir. Genel olarak hicri takvim aylarının 17, 19, 21 ve 23. Günleri tercih edilir. Çarşamba ve Cuma günleri yapılmaz. Bir ayın 17. günü Salı gününe denk geliyorsa o gün, altın hacamat günü olarak kabul edilir ve en verimli gündür.
Maraş Hacamat Tedavisi Nerede Yapılır?
Maraş hacamat uygulamalarında hastalarının güvenini kazanan Dr. Cuma Sabun, kendi kliniğinde güvenli ve temiz bir tedavi gerçekleştirmektedir. Hastaların aciliyet durumları dışında sünnet olan günleri dikkate alan Dr. Cuma Sabun, her hastası ile özel ilgilenmektedir. Tedavi öncesinde hastalar bilgilendirilir ve gayet nezih bir ortamda tedavileri sağlanır. Maraş hacamat günlerini sormak ve yer ayırtmak için www.islamihacamat.com sitesinden bilgi alabilirsiniz.
İlk hacamat yaptırdığım dönüş yolunda zaman uzunca bir bayır vardı… Onu sanki koşarak çıkasım geldi… Öyle rahatlamıştım ki…