İslami Hacamat
En Kısa Tanımıyla Hacamat Nedir ? Ne işe Yarar ?
Hacamat vücutta birikmiş kirli kanların dışarıya atılması işlemidir. Oldukça kolay ve basit bir yöntem olan hacamat ile vücudunuz daha zinde bir hale gelir. Hacamat hakkında daha fazla bilgi edinmek için merkezimizi ziyaret edebilirsiniz.
Hacamat Hakkında Daha Fazla Bilgi

Siyatik Ağrısında Hacamatın Terapötik Etkinliği

Siyatik Ağrısında Hacamatın  Terapötik Etkinliği

Hacamat, kupa terapisi olarak da bilinen alternatif bir tedavi şeklidir. Vücudun belirli bir bölgesinde yüzeysel insizyonlar yapıldıktan sonra durgun kanın kupalarla çıkarılmasını içerir. Bu çalışma, Siyatik ağrısına hacamatın etkisini değerlendirmek için yapılmıştır. 18 – 75 yaşları arasında rastgele 92 siyatik hastası seçilmiş hacamat kupası olarak iki veya dört kupa uygulanmıştır. Kalça eklemi, uyluk arkası, diz ve baldır kası üzerine, her seans arasında 15 gün arayla üç kez uygulandı. Siyatik ağrısındaki azalma, üç seans hacamattan sonra sayısal ağrı derecelendirme ölçeği ile değerlendirildi. Ağrıda genel olarak önemli bir azalma oldu ve hastaların yüzde 67’si ağrıda değişen derecelere kadar rahatlama gösterdi. Mevcut çalışma, hacamatın hastaların çoğunda ağrıyı gidermede ve yaşam kalitesini iyileştirmede etkili olduğunu ve dolayısıyla ağrıyı hafifletmek için etkili bir alternatif araç olarak kullanılabileceğini gösterdi.

Siyatik ağrısına hacamat tedavisi

Hacamat, ciltte yüzeysel kesiler yapma ve deri altında bulunan kan, lenf veya diğer sıvıları çıkarmak için kaplar uygulama prosedürüdür. Tipik olarak, bardaklar camdan yapılırdı ancak ; şimdi tek kullanımlık plastik bardaklar sıklıkla kullanılıyor. Eski günlerde bambu, kemik, boynuz, kil veya metalden yapılmış kaplar kullanılırdı. Bel ağrısı, migren baş ağrısı, boyun ağrısı gibi çeşitli rahatsızlıklarda kupa tedavisi veya hacamatın etkinliğini değerlendirmek için birçok çalışma yapılmıştır. Sonuçlar hacamatın, semptomların şiddetini azaltmada etkili olduğunu göstermiştir. Hem de herhangi bir ciddi yan etkisi de olamamıştır.                                                                                                                       

Siyatik, kalça ekleminden kaynaklanan, bacak boyunca yayılan ve ayak parmaklarında sona eren dayanılmaz bir ağrı ile karakterizedir. Ayağa kalkarken veya yürürken bacakta uyuşma da çoğu durumda bacak ağrısına eşlik eder.

Nedeni genellikle bel kaslarının kas spazmı, lomber lordoz kaybı, ağır yükleri yanlış açılarla kaldırmak, kalça cebinde cüzdan taşımak, yanlış duruşlar nedeniyle sinire baskı uygulamasıdır. Uzun süre oturma veya ayakta durmanın eşlik ettiği D vitamini eksikliği ve bunun sonucunda kalsiyum tükenmesi de nedenler arasındadır. Omuriliğin sıkışması, omuriliği destekleyen sinirleri sıkıştırarak ağrıya neden olur.

Bazı hastalarda Siyatik siniri Piriformis kasının içinden veya altından geçer. Herhangi bir yaralanma veya aşırı kullanım, kas spazmı ile sonuçlanır ve bu da siyatik sinirini sıkıştırır. Piriformis sendromu, “cüzdan siyatiği” olarak da bilinir. Arka kalça cebinde taşınan bir cüzdan, kişi üzerine oturduğunda kalça kaslarına ve siyatik sinirine baskı yapıyorsa, siyatik ağrısı oluşur.

Siyatik ayrıca hamilelikte çok yaygın bir durumdur. Fetal ağırlık, otururken veya bacak kas krampları sırasında siyatik siniri sıkıştırır. Bu sıkıştırma, denge kaybına ve yuvarlanmaya neden olabilen bacakların uyuşmasına yol açar. Siyatik çoğunlukla geri dönüşümlüdür ve hamilelik sırasında herhangi bir tedavi önerilmemektedir.

Araba kazası veya omurga travması öyküsü olan hastalar siyatikten şikayet edebilirler. Omurilik tümörleri veya kaudal at sendromu da omuriliği ve sinir köklerini sıkıştırabilir. Bu gibi durumlarda semptomlar, sırttan başlayıp kalça ve ayaklara doğru yayılan şiddetli ağrı, mesane veya bağırsak kontrolünün kaybı veya kas güçsüzlüğünü içerir.

Disk fıtığı, sıvı nükleus pulposusun dış halka fibrosustaki çatlaktan dışarı çıkması, sinir kökünü bir omurun laminasına karşı sıkıştırması ve böylece siyatik oluşmasıyla karakterize bir patolojidir. Şişkin disk, çevre dokuların iltihaplanmasına ve şişmesine neden olabilir, bu da spinal kanal içindeki sinir kökünün sıkışmasını daha da artırır.

Fizik muayene ve semptomların öyküsü her zaman siyatik teşhisinde yardımcı olur. Hastalar, sinir kökü kompresyonunun bazı nörolojik belirtileriyle bağlantılı olarak bir bacakta yayılan ağrı öyküsü verirse, siyatik doğrulanabilir.

Çalışmanın amacı, sayısal ağrı derecelendirme ölçeği ile ağrı derecesindeki iyileşmeyi kullanarak siyatik hastalarında Hacamat’ın terapötik etkinliğini ve güvenliğini değerlendirmektir.

      Uygulanan Yöntemler

Çalışma, Aligarh Shifa hastanesinin etik komitesinden onay alındıktan sonra siyatik ağrısı olan hastalarda hacamatın terapötik etkinliğini değerlendirmek ve insanlar üzerinde çalışma yapmak için tasarlanmıştır. Hastalardan, çalışmaya katılma konusunda özgür iradelerini kabul ettikleri, usulüne uygun olarak imzalanmış bir onam formu doldurmaları istendi. 30 ila 60 yaşları arasında 92 hasta rastgele seçildi ve ağrı, sayısal ağrı derecelendirme ölçeği (NPRS) kullanılarak değerlendirildi.

Hacamat kupaları genellikle C7, T2 ve L5/S1 omurlarına, L4/L5 omurlarına ikişer kupa, kalça eklemi, uyluk arkası, diz ve baldır kasına ek olarak dört kupa şeklinde uygulandı. Tüm kupalar üçer kez tekrarlandı. Seanslar 15 gün ara ile tekrar edildi.

         Çalışmadan Sonuçlar

Karaçi’de ikamet eden ve ortalama 6 aydır siyatik hastası olan 92 erkek hasta, hasta başına ortalama 3 seans hacamat yaptırdı. Hastalar 3 yaş grubuna ayrıldı; 31-40 yaş arası 36 hasta, 41-50 yaş arası 36 hasta ve 51-60 yaş arası 20 hasta idi. Ağrı, sayısal ağrı derecelendirme ölçeğinde (NPRS) değerlendirildi. Sonuçlar, hastaların yüzde 9,8’inde ağrıda %85, yüzde 15,21’inde yüzde 70, yüzde 5,43’ünde yüzde 60’ında, yüzde 9,78’inde yüzde 50’sinde, yüzde 9,78’inde yüzde 40’ında ağrıda rahatlama gözlemlendiğini gösterdi.

Hacamattan sonra sayısal ağrı derecelendirme ölçeğinde hastaların deneyimlediği ortalama ağrı rahatlamasını, hacamat öncesine kıyasla oldukça önemli bir düşüş görülmektedir.

 Siyatik için ilaçla herhangi bir tedavi seçeneği bulunmamakla birlikte, durumu iyileştirebilecek tek olası müdahale cerrahidir. Bununla birlikte omurlarında fıtık nedeniyle şiddetli siyatik ağrısı yaşayan hastaların yüzde 67’sinde hacamat çok etkili bulunmuştur. Bu, ağrı bölgesinde deri altında bulunan tıkanmış kanın, toksik maddelerin ve hacamat ile uzaklaştırılmasının bir sonucu olarak gelişmiş kan dolaşımına bağlı olabilir.

Siyatik sinire baskı uygulayan jelin (çatlamış intervertebral disklerden çıkan) çıkarılmasıdır. Jel, hacamat aracılığıyla o bölgedeki artan kan dolaşımı yoluyla çıkarılır. Bilindiği gibi hacamat, deri altında bulunan durgun kan ve lenfleri uzaklaştırarak kan ve lenf akışını iyileştirir.

       Hacamatın siyatik ağrısına etkisi ile ilgili çalışmanın sonucu

       Hacamat, herhangi bir yan etkiye neden olmadan siyatik kaynaklı ağrıların giderilmesinde oldukça etkili bulunmuştur. Bu nedenle, siyatik hastalarına nadiren başarılı olan ve yüksek risk taşıyan cerrahiye gitmeden önce hacamat tavsiye edilebilir.

Hacamat yaptırmayı planlıyorsanız, öncelikli olarak uzman bir doktor bulmanızda fayda vardır. Kahramanmaraş ve çevre illere hizmet sunan Dr. Cuma SABUN,Siyatik gibi ciddi ağrılara sebep olan rahatsızlıklarda, mutlaka işin ehli uzman hacamat uygulayıcılarına başvurulması gerekiyor. Türkiye’nin neresinde olurlarsa olsunlar bizimle iletişime geçerek tedavi hakkında bilgi alabilirler” Dedi.

01 Temmuz 2021

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?