Hacamat Nedir?
Her geçen gün popülerliği artan hacamat, en çok kullanılan alternatif tıp tekniklerinden birisidir. Dini bir yönünün olması nedeniyle ülkemizin her bölgesinde çok sık uygulanmaktadır. Peygamber Efendimiz tarafından da düzenli olarak yaptırılması, hacamata özel bir bağlılık doğuruyor. Özellikle ağrılarından kurtulan kişilerin dile getirmesi, hacamat nedir diyerek araştırma yapanların sayısını arttırıyor. Yazımızda hacamata dair tüm ayrıntıları açıklıyoruz.
Hacamat deri altında toplanan kirli kanın atılması anlamına geliyor. Özellikle sebebi kesin şekilde ortaya konamayan ve modern yöntemlerle çözüme kavuşturulamayan hastalıkların deri altındaki pis kandan kaynaklandığı belirtiliyor. Pis kan fazlalılığın giderilmesi ile vücudun fonksiyonlarını normal şekilde gidermesi amaçlanıyor. Geleneksel araçların yerine daha modern araçların kullanılması hacamatın verimliliğini de arttırıyor.
Hacamatın Tarihi Nedir?
Hacamat; Arapça ’da emmek kelimesinin karşılığı olan hacm kelimesinden geliyor. Kan emmek, kan çekmek ya da normal bir şekilde çalışmak olarak nitelendiriliyor. İsmi Arapça olarak kullanılmasına rağmen, hacamat çok daha eski yıllara dayanıyor ve farklı dillerde çeşitli kelimelerle ifade ediliyor. Hatta vücuttan ölü kanın alınması tekniğinin tarihte ne zaman başladığına dair net bir bilgi bulunmuyor.
Tarihi yönleriyle hacamat nedir diye yapılan araştırmalarda Mısır ve Çin kaynaklarından fazlasıyla yararlanılıyor. Uzak doğu kültüründe hastalıklar ile kötü ruhlar bağdaştırıldığından kan emme ile kötü ruhlar vücuttan temizleniyordu. Ancak kanın temizlenmesinin tıbbi bir yanının olduğunun kabul edilmesiyle daha geçerli bir tedavi tekniği haline geldi. Günümüzde Uzak Asya’da hacamat akupunktur ile birlikte halen tercih ediliyor.
Çinlilerin yanında hacamatı en fazla kullanan halk, Mısırlılardır. Mısır’ın tarihi belgelerinden birisi olan, bitkileri ve doğal tedavi yöntemlerini anlatan Ebers Tıp Papirüsü’nde hacamattan bardak tedavisi olarak bahsediliyor. Burada yer alan bilgilere göre bardak tedavisinin neredeyse tüm hastalıkların tedavisinde kullanıldığı görülüyor.
Yakın coğrafyamıza baktığımızda ise Yunanların da kupa tedavisi kullandığı anlaşılıyor. Vücuda bulaşmış ve onun aktif çalışmasını engelleyen her şeyin atılmasını sağlayan hacamat, evrensel bir teknik olarak karşımıza çıkıyor. Hatta modern tıp uygulayıcıları tarafından da öneriliyor. Özellikle güvenilir ve sertifikalı uygulayıcıların çoğalmasından sonra hacamatın önemi anlaşılıyor.
Hacamat Nasıl Yapılır?
Hacamattan tam faydanın sağlanabilmesi için hacamatı uygulayacak olan kişilerin hem bilgili hem de deneyimli olması gerekiyor. Hacamat nedir, ne zaman yapılır, nasıl yapılır, nelere dikkat edilmelidir ve ne zaman tekrarlanmalıdır gibi konularda hassas olan kişilere güvenilmeli ve sertifikasız yerlerden uzak durulmalıdır. Kahramanmaraş’taki özel kliniğinden hastaları ile buluşan Dr. Cuma Sabun, bu tecrübeye sahip ender uzmanlardan birisidir.
Hacamattan önce şikâyet iyice dinlenilmeli ve hacamat yaptıracak olan kişilerin dertlerini ayrıntıları ile anlatmaları gerekiyor. Bunun sonucunda doğru nokta tespit edilmeli, her aşamada temizlik ön planda tutulmalıdır. Hacamatın uygulanacağı bölge tespit edildikten sonra tek kullanımlık kupalarla vakumlama yapılır. Aynı bölgede modern bisturilerle kesi yapılır ve pis kan vakumlanır. Kaç kupa kullanılacağı ve hangi bölgelerin kesileceği rahatsızlığa göre farklılık gösterir. İşlem; kupa sayısına göre 30 dakika ile 60 dakika arasında zaman alır.
Hacamat Ne Zaman Yapılır?
Herhangi bir hastalık semptomu görülmemesine rağmen yenilenme amacıyla hacamat yaptıranlar için yıllık 2 seans yeterli görünüyor. Bunun dışında baş ağrısı, mide ağrısı, yorgunluk, halsizlik, cinsel isteksizlik gibi sorunları olan hastalar için seans süreleri değişiyor.
Hastaya uygulanacak olan seans süresini etkileyecek birçok faktör bulunuyor. Hastalığın niteliği, şikâyeti olan kişinin yaşı, kilo durumu, hacamata konu olan hastalık dışında başka kronik hastalığının olup olmadığı, madde bağımlılığı durumu gibi unsurlar seans süresini etkiliyor. Uygulayıcı bunları göz önünde bulundurarak hacamat seans sayısını belirliyor.
Hacamat Kimlere Yapılır?
Hacamat; erkek, kadın, yaşlı, genç ya da çocuk fark etmeksizin herkese uygulanabiliyor. Sadece hastalarda bazı durumların olmaması gerekiyor. Kadınlarda ay dönümü zamanlarında hacamatın yapılması uygun görülmüyor. Bunun yanında aşağıdaki durumların varlığında, hacamat istekleri reddedilir:
- Kalp yetmezliği olanlar
- Kan görmeye dayanamayanlar
- Kan kokusundan etkilenenler
- Nakil organı bulunanlar
- 1 yaşından küçükler
- Hemofili problemi olanlar
- Gebelik durumu olanlar
- Diyaliz tedavisi görenler
- Düşü tansiyon şikâyeti olanlar
Hacamat Faydaları Nelerdir?
Vücudun normal şekilde çalışmasının önündeki en büyük engellerden biri olan pik kanı temizleyen hacamat, birçok soruna doğrudan çözüm oluyor. Şifa getirdiği hastalıkların sayısının fazla olması ile sık sık gündeme geliyor. Ayrıntılarına buradan ulaşılabilecek olan hacamat faydaları, aşağıdaki sorunları gideriyor:
- Baş, boyun, çene, sırt ağrıları
- Aşırı yorgunluk ve halsizlik
- Düşük bağışıklık
- Cinsel sorunlar
- Bağırsak hastalıkları
- Mide ağrıları ve bulantıları
- Romatizmal ağrılar
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN