Hacamat Nedir? Nasıl Yapılır?
Hacamat nedir? sorusuna cevap vermeden önce kelime anlamını inceleyelim. Arapça bir kelime olan hacamatın aslı, “hicâme” olup hacm (emmek) kökünden gelmektedir. Bilinen en eski tıp uygulamalarından birisi olan hacamat, vücutta bulunan toksik maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olan bir uygulamadır. Kuru hacamat ve kanlı hacamat olarak iki bölüm halinde uygulanmaktadır.
Hacamatın Çeşitleri Nelerdir?
Ülkemizde hacamat denilince daha çok kanlı hacamat akla gelmektedir. Kuru hacamatta, vakumlanan kupa yardımı ile kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olunurken; kanlı hacamatta vücutta biriken kirli kanın ve toksik maddelerin atılmasına yardımcı olunmaktadır.
Kuru Hacamat Nedir?
Kuru hacamat, ülkemizde “kupa çekmek”, “şişe çekmek” gibi isimlerle adlandırılmakta olup soğuk algınlığı tedavilerinde bir alternatif tıp uygulaması olarak kullanılmaktadır. Eski zamanlarda hemen her evde bu kupalardan bulunurdu. Üşütmeye bağlı ağrılarda özellikle sırt bölgesine uygulanırdı.
Kanlı Hacamat Nedir?
Kanlı hacamat; Kuru hacamatın hemen akabinde, vakumlanan bölgenin kesici bir alet ile çizikler çizildikten hemen sonra yeniden vakumlanması sonucu vücuttaki kirli kanın ve toksik maddelerin dışarı atılması işlemidir. Bu işlemin ehil kişilerce yapılması elzemdir. O nedenle tıp uzmanları veya bu konuda özel eğitim almış kişiler tarafından hijyenik koşullarda yapılmalıdır.
Hacamatın Tarihi Önemli Mi?
Hacamat, geçmişten günümüze, sebebi bilinsin bilinmesin her türlü hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Eski tıp ilminde kuru hacamat için insan vücudunda on dört farklı bölge tespit edilmiş iken kanlı hacamat için ise otuz ile kırk üç arası damar tespit edilmiştir. Klasik tıp kitaplarında hangi bölge ya da damardan kan almanın ne gibi hastalıklara iyi geldiği anlatıldığı gibi hacamatın hangi mevsim ve aylarda hatta günlerde yapılması gerektiğine dair açıklamalarda da bulunulmuştur. Hacamat nedir? Nasıl uygulanır? Gibi bilgilerle birlikte hacamat hakkında müstakil kitaplar da yazılmıştır.
Hacamat, alternatif bir tedavi yöntemi olup kan vermekten ziyade kirli kanın vücuttan uzaklaştırılması işlemidir. Uzman kişilerce yapılması halinde herhangi bir riski bulunmayan hacamat, birçok hastalığın tedavisinde uygulanır.
Hacamatın Dini Boyutu
Peygamberimiz, Hz. Muhammed (sav) hacamatı tavsiye etmiş hatta bir hadis-i şeriflerinde:”Her kim ayın 17, 19 ve 21. günlerinde kan aldırırsa kan hücumundan dolayı meydana gelen pek çok hastalıktan korunur” buyurmuşlardır.
Hacamatın Faydaları
Hacamat nedir? sorusuna cevap verdiğimiz bu yazımızda son olarak tekrar etmek gerekirse; hacamat, deri altında özelliğini kaybederek pelte kıvamına gelmiş koyu renkli kirli kanın, dolaşım sistemini ve bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilememesi adına vakumlama yoluyla deri dışarısına alınması işlemidir. Bu işlemde dikkat edilmesi gereken en önemli husus, hacamatta kullanılan malzemelerin işlem sonunda tıbbi atık kutularına atılmasıdır. Hacamatın en büyük avantajı diğer tedavi yöntemlerine nazaran, ağrısız, acısız, istirahata gerek duymaksızın herhangi bir iş gücü kaybına sebep olmadan uygulanabilmesidir.
Hacamatın faydaları;
- Boyun, omuz, ense gibi bölgelerdeki ağrılarda,
- Tansiyonun dengelenmesinde,
- Damar ve dolaşım sistemi sorunlarında,
- Kalp hastalığında,
- Uyku bozuklularında,
- Vertigo hastalığında,
- Vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasında etkili alternatif bir tedavi yöntemidir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN