İslami Hacamat
En Kısa Tanımıyla Hacamat Nedir ? Ne işe Yarar ?
Hacamat vücutta birikmiş kirli kanların dışarıya atılması işlemidir. Oldukça kolay ve basit bir yöntem olan hacamat ile vücudunuz daha zinde bir hale gelir. Hacamat hakkında daha fazla bilgi edinmek için merkezimizi ziyaret edebilirsiniz.
Hacamat Hakkında Daha Fazla Bilgi

Kahramanmaraş tıbbi sülük tedavisi

Kahramanmaraş tıbbi sülük  tedavisi

Kahramanmaraş tıbbi sülük tedavisi Dr. Cuma SABUN muayenehanesinde doktor tarafından uygulanmaktadır. Dr. Cuma SABUN tıp doktoru olmanın yanında tıbbi sülük ve hacamat uygulamaları için ayrıca eğitim almıştır. Tıbbi sülük ve hacamat uygulamaları için gerekli yetki sertifikalarına sahiptir. Tıbbi sülük ve hacamat hakkında merak ettiklerinizi merkezimizi ziyaret ederek doktora sorabilirsiniz. Şimdi sizlere tıbbi sülükler hakkında istifade edebileceğiniz bazı bilgiler aktarmak istiyoruz. Kahramanmaraş sülük tedavisi hakkında ilgili yazımızı da okuyabilirsiniz.

Tıbbi Sülük Tedavisi (Hirudoterapi) Nedir?

Tıbbi sülük tedavisi tarihsel bir tedavi yöntemidir. Tıbbi sülük adı verilen Hirudo Verbana, Hirudo Medicinalis ve Hirudo Orientalis canlıları kullanılarak yapılan tedavidir. Sülük tedavisinde vücutta bulunan durağan kanı boşaltmasının yanı sıra sülüğün salyasında bulunan 106 değişik enzim sayesinde şifa sağlamaktadır.

Tıbbi Sülük Tedavisinin Faydaları

Tıbbi sülük tedavisinin faydaları oldukça fazladır. İnsan için yüz yirmiye yakın enzim sağlayan sülük ile yapılan tedaviler, doğal ilaç niteliğindeki çok etkili enzimleri içerir. Temelde enfeksiyon, iltihap, doku harabiyeti ve birçok hastalıkları tedavi eder. Enfeksiyona karşı antibiyotik etki, iltihaba karşı atienflamatuar etki, doku harabiyetine karşı epitelizan etki gösterir. Sülük tedavisinde kir kan dışarı alınır, temiz kanla vücudun yeniden beslenmesi sağlanır.

Tıbbi sülük uygulaması

Sülük tedavisinin en çok kullanılan hastalıkların başında iltihabi hastalıklar gelir. Sülük tedavisi ödemi çözer, damar açıcıdır, iskemik, kalp hastalıklarında, arter ve damar tıkanıklarında, hipertansiyonda, bronşial astımda, Hepatit, mide ülseri, pankreatitlide, sedefte, herpeste, egzemada sülük tedavisi uygulanır ve sonuç her zaman iyileştirici özelliğiyle başarılıdır.

Tıbbi Sülük Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Tıbbi sülük tedavisinde en önemli husus hijyendir. Her sülük tek bir insan için ve tek bir seferde kullanılmalıdır. Tedavi sonrasında sülük alkollü solüsyon içinde imha edilmelidir. Tıbbi sülük günümüzde hastalıkları tedavi etme amaçlı %40 etkisi olduğu kabul edilen bir doğal tedavi türüdür. Tedavide amaç kirli kanı emdirerek, sülüğün vücut salgısından çıkan enzimleri kana göndererek bu enzimlerin bağışıklık sisteminin güçlenmesinde kullanılır.

Tıbbi sülük tedavisinin %40 başarısını arttırmak için %90 – %98’lere taşımak için hacamat tedavisi ile birlikte yapılmaktadır. Her iki tedavi yönteminde de aynı noktalar kullanılsa da hacamatın uygulama noktaları sülüğe göre daha fazladır. Sülük uygulaması düşünülen bölgelere uygun olmayabilir bu durumda tecrübeli ve bilgili bir uzmandan yardım alınmalı. Aksi halde tedavi hasta adına olumsuzluklarla sonuçlanabilir, çeşitli viral hastalıkların bulaşmasına sebep olabilir. Bu nedenle her sülüğün bir kişiye, bir defa kullanılması gerektiği gibi işin ehli bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Tıbbi sülük tedavisine başlamadan önce hekimin belirttiği süre boyunca herhangi bir hayvansal gıda tüketiminden kaçınmalıdır. Protein ağırlıklı tüm besin maddelerinden de kaçınılmalıdır.

Tıbbi Sülük Tedavisi Öncesi

Tıbbi sülük tedavisi öncesinde 3-4 saat öncesinde hiçbir şey yememeli. Bunda ana sebep, sülüğün uygulaması sırasında sindirim sisteminin rahatlamasını sağlamaktır. Tıbbi sülük tedavisi için kişinin hastalığı göz önünde bulundurularak, belirli bölgelere sülüğün deri üzerinden kan emmeye başlamasıyla tedavi başlamış olur. Kirli olan maddeler sülükle kandan çekilir ve vücutta arınma gerçekleşir.

Sülükler deri üzerinden kan emme yapacakları için cilt üzerine işlemin yapılacağı gün herhangi bir parfüm, krem, losyon ve kozmetik ürün kullanılmamalıdır. Genel olarak dünya üzerinde bilinen 650 çeşit sülük türü vardır. Bilimsel araştırmalarda bu türlerin sadece 15 tanesinin insan vücudundaki tıbbi sülük tedavisinde kullanılabileceği bilinmektedir. Ancak genellikle tedavide yaygın bir biçimde kullanılan 2 tanedir.

Sülük tedavisinin etkili olmasının nedeni kan emmesinin yanı sıra vücudunda bulunan enzimleri de insan vücuduna doğru salgılamasıdır. Tedavi esnasında hem kan emer hem de vücudunun salgıladığı enzimleri vücuda doğru geçirir. Bu nedenle tıbbi anlamda kullanılan sülük sayısı azdır. Çünkü araştırma yaparken salgılanan enzimler dikkate alınmakta ve insana zararı olmayan, faydası dokunan enzimleri salgılayan sülükler seçilir. 5 cm çapında hacamat kupası, pamuk, makas, bistrü, kantaron yağı, flaster ve tıraş bıçağını uygulamayı yapacak kişi yanına alır. İhtiyaç olması halinde elinin altında bulunması adına 5 tane daha ek sülük bulundurulur. İşleme başlanılır ve kişi hastalığından kurtulması adına gerekli tüm seanslara katılır. Seanslar sırasında zaman içerisinde iyileşme gözlemlenir.

Tıbbi Sülük Tedavi Sonrası

Tıbbi sülük tedavi sonrası hafif de olsa bir ağrı durumu olmaktadır ancak kısa süre sonra ağrı durumu ortadan kalkmaktadır. Zaman zaman kanamanın fazla olduğu durumlarda bilinç kaybı yaşanabilir fakat bu da kısa sürelidir ve doktor kontrolünde bir tedavi gerçekleştiği takdirde gerekli müdahaleler de en kısa sürede iyileşme gerçekleşmektedir.

Sülük tedavisi uygulandığı bölgede bazen kaşınma durumu söz konusu olabilir ancak ilgili bölgeye müdahale etmemek daha doğrudur. Sülüklerin uygulandığı bölgede küçük yara izleri meydana gelmesi muhtemeldir ve geçici izler olduğunu da belirtmekte fayda var. Alerjik bünyelerde ya da bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar söz konusu olabilir. Tedaviden önce ilgili testler yapılarak alerjik sorunların tespit edilmesinde faydalı olur.

Sülük tedavisinde kan kaybı ile karşılaşılabilir. Sülükler alındıktan sonra kan kaybı kısa bir süre devam eder ve normal durumlarda bu süre zarfında kanama durur. Bazı danışanlarda ise 48 saatlik süre zarfında az da olsa kan kaybı devam edebiliyor ve bunun normal bir durum olmadığını da bilmekte fayda var.

Aşırı kan kaybı durumu kişilerde bilinç kaybına neden olabilir bu yüzden bu tür bir sorun ile karşı karşıya geldiğinizde tedaviyi gerçekleştiren doktor ile iletişime geçmeli. Sülük tedavisi uzman olmayın kişiler tarafından, evde ya da farklı bir alanda yapılmamalıdır. Klinik ortamda ve steril bir çalışma alanında gerçekleştirilmesi önemlidir.

Tıbbi Sülük Tedavisi Sonrasında Neler Yaşanır?

Sülük tedavisi sonrası devam eden kan kaybı yoğun bir hal aldığı takdirde bilinç kabı yaşanabiliyor. Bu durum bazı danışanlarda kısa süreli gerçekleşirken bazı hastalarda ise daha uzun sürebiliyor. Klinik ortamda yapılacak tedavi bu yüzden daha büyük bir öneme sahip ve kesinlikle daha sağlıklıdır.

Tıbbi sülük tedavi sonrası hassas bir yapıya sahip olan bünyeler, sülük tedavisine alerjik reaksiyonlar ile karşılık verebiliyor. Alerji testlerinin, tedaviden önce uygulanması bu yüzden büyük bir önem taşıyor. Alerjik bir problem söz konusu ise öncelikli olarak bu durumun üzerine eğilmekte fayda vardır. Test ve tetkiklere rağmen alerji sorunu ile karşı karşıya geldiğiniz takdirde operasyonu gerçekleştiren doktordan yardım alınmalı.

Sülük tedavisi sonrasında hayvanların kan emdikleri bölgede hafif ve tatlı bir kaşıntı meydana gelebilir. Bu bölgeyi kesinlikle kaşımamalı aksi takdirde bölgelerde kanama meydan gelebilir ve bir süre sonra ciltte yara izine dönüşebilir. Kaşıntı olabilmesinin yanı sıra bazı hastalarda şişlik durumu da söz konusu olabiliyor ancak bunun geçici bir sorun.

Tıbbi sülük tedavi sonrası her ne kadar basit bir operasyon gibi lanse edilse de ciddi bir tedavi yöntemi olduğunu unutmamak gerekiyor. Tedaviden sonra dikkat edilmesi gereken çok sayıda detay var. Tedaviden sonra bir günlüğüne de olsa istirahat edilmeli ve özellikle kanamanın yoğun olduğu bir operasyon geçirilmişse bu konuda çok daha dikkatli olunmalıdır. Tedavi sonrası dönemde karşı karşıya kalınacak komplikasyonlar konusunda da doktora başvurulmalıdır. Kanama, ağrı ve bilinç kaybı da komplikasyonlardan bazılarıdır.

Histamin etkisini önleyen bir ilaç grubu olarak antihistaminikler, sülük tedavisinden sonra kullanılmaması gereken ilaç gruplarından bir tanesidir. Alerjik reaksiyon ile karşılaşmanız durumunda vücudun ortaya koyduğu bir savunma sistemi olarak bilinen histamin, sülük tedavisi sonrası karşılaşabileceğiniz durumlardan bir tanesidir ancak az önce de ifade ettiğimiz gibi bu tür durumlarda amatörce müdahalelerde bulunmak yerine doktordan yardım alınmalıdır.

Sülük Tedavisi Türleri

Sülük tedavisi, klinik ortamda uygulanması gereken tıbbi bir tedavi yönetimidir. Steril ve hijyenik olmayan bir ortamda uygulanması ne yazık ki riskli bir durumu da beraberinde getirecektir. Sülük tedavisi etkisi oldukça kısa sürede görülen ve birçok hastalığın tedavisinde de başarılı sonuçlar doğuruyor. Tıbbi sülük tedavisi doğru bir şekilde uygulandığı takdirde elde edilen sonuçlar başarılı olmaktadır. Damar yolu ile ve kan emerek tedaviyi gerçekleştiren sülükler, çok eski bir yöntem ve son dönemde bir kez daha karşımıza çıktığını görebiliyoruz. Uygulama uzman kişilerce yapıldığında gayet basittir ve tedavi süresi de oldukça kısadır.

25 Kasım 2020
Etiketler:

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?