İslami Hacamat
En Kısa Tanımıyla Hacamat Nedir ? Ne işe Yarar ?
Hacamat vücutta birikmiş kirli kanların dışarıya atılması işlemidir. Oldukça kolay ve basit bir yöntem olan hacamat ile vücudunuz daha zinde bir hale gelir. Hacamat hakkında daha fazla bilgi edinmek için merkezimizi ziyaret edebilirsiniz.
Hacamat Hakkında Daha Fazla Bilgi

Migrenin atak aşamalarında hacamatın yeri

Migrenin atak aşamalarında hacamatın yeri

Migren atağının ne zaman geleceğini tahmin etmek genellikle zordur. Bununla birlikte, iyi tanımlanmış aşamalar olduğu için genellikle her atağın modelini tahmin edebilirsiniz. Migreni baş ağrısından ayıran bu aşamalar ve semptomlarıdır.

Migrenin atak aşamalarında hacamat büyük değişikliklere sebep olmaktadır. Hacamat deri altında birikmiş kanı alarak, vücudun kan akışını kolaylaştırır. Daha rahat olan kan akışı vücuttaki oksijen seviyesini yükseltir. Bu durum migren ataklarının semptomlarını azaltabilir veya tamamen ortadan kaldırabilir. Şimdi migren ataklarının aşamalarına bir göz atalım.

Yetişkinlerde, migren atağını birbirinden farklı olarak dört veya beş aşamaya ayırabiliriz:

  • Önsezi veya uyarı aşaması
  • Aura aşaması(her zaman mevcut değildir)
  • Baş ağrısı veya ana atak aşaması
  • Çözüm aşaması
  • İyileşme veya postdrom aşaması

Migren atağının farklı evrelerini tanımayı öğrenmek faydalı olabilir. Bu aşamalardan birini, tümünü veya bir kombinasyonunu yaşıyor olabilirsiniz. Aşamaların kombinasyonu ataktan atağa değişebilir. Her aşamanın uzunluğu ve şiddeti değişiklik gösterebilir.

Migren atakları ve aşamaları

Baş ağrısı atağınız sırasında farklı zamanlarda farklı semptomları tanıyabilmeniz, teşhise yardımcı olmak açısından doktora yol gösterebilir. Ayrıca semptomlar tam olarak gelişmeden ilaç alınması atağın etkisini azaltabilir. Bir çocuğun migren atağı genellikle bir yetişkinin atağından çok daha kısadır ve bu nedenle farklı baş ağrısı evrelerini tam olarak anlamak mümkün olmayabilir.

Önsezi aşaması

Bu aşama, yorgunluk, tatlı yiyeceklere aşerme, ruh hali değişiklikleri, susuzluk hissi ve boyun tutulması gibi belirli fiziksel ve zihinsel değişiklikleri tanımlar. Bu duygular 1 ila 24 saat arası sürebilir.

Aura aşaması

Migrenin aurası çok çeşitli nörolojik semptomları içerir. Bu aşama 5 ila 60 dakika arasında sürebilir ve genellikle baş ağrısından önce gerçekleşir. Aurasız migren bu evreyi içermez.

Bazı insanlarda, beynin korteks bölgesindeki değişiklikler, görmelerinde koyu lekelere, renkli noktalara, parıltılara veya ‘yıldızlara’ ve zikzak çizgiler gibi değişikliklere neden olur. 

Uyuşma veya karıncalanma, halsizlik ve baş dönmesi de olabilir. Konuşma ve işitme de rahatsızlık duyabilir ve migrenli kişiler hafıza değişiklikleri, korku ve kafa karışıklığı duyguları ve daha nadiren kısmi felç veya bayılma durumu yaşayabilirler. Bu nörolojik semptomlara migrenin ‘aurası’ denir. 

Yetişkinlerde genellikle baş ağrısının kendisinden önce ortaya çıkarlar, ancak çocuklarda baş ağrısı ile aynı zamanda da olabilirler. Aura semptomlarını baş ağrısı olmadan da yaşamak mümkündür. 

Baş ağrısı veya ana atak aşaması

Bu aşama şiddetli, hatta dayanılmaz olabilen baş ağrısı yaşanabilir. Baş ağrısı tipik olarak zolayıcıdır. Hareket sırasında daha da kötüleşebilir. Bazı insanlar baskı yapan veya sıkıştıran bir ağrı tarifi yaparlar. Baş ağrısı, özellikle atak başlangıcında, genellikle başın tek tarafındadır. Bununla birlikte, her iki tarafta veya başın her tarafında ağrı olması nadir değildir. Bu aşamada mide bulantısı (hastalık) ve kusma (hastalık) olabilir ve migreni olan kişi ışığa veya sese veya her ikisine birden duyarlı olabilir.

Çözüm aşaması

Çoğu atak yavaş yavaş kaybolur. Bazı migreni olan kişiler atak geçirdikten veya çok ağladıktan sonra iyileşebilirler. Uykuda, bir veya iki saatin bile bir atağı bitirmek için yeterli olabileceğini söyleyen kişiler az değildir. Birçok çocuk, sadece birkaç dakika uyumanın atakları durdurabileceğini ifade ediyorlar.

İyileşme veya postdrom aşaması

Bu aşama, bir atağın son aşamasıdır. ‘Akşamdan kalma’ bir atak hissinin kaybolması saatler veya günler alabilir. Semptomlar ilk aşamadakilere benzer olabilir. Örneğin, atağın başında iştahınızı kaybettiyseniz, az zaman sonra çok acıkmış olabilirsiniz. Yorgunluk hissiniz, biraz sonra enerji dolu hisse dönüşebilir.

Hacamat nasıl bir fayda sağlar ?

Migren ataklarında genellikle baş ağrısı yoğun yaşanır. Özellikle ağrıların giderilmesinde hacamat oldukça iyi bir alternatif tedavi yöntemidir. İşin ehli bir hacamat uzmanı ile görüşmeniz sorununuzu ortadan kaldırabilir veya hafifletebilir. Kahramanmaraş ve çevre illere hizmet sunan Dr. Cuma SABUN ile görüşebilir, sorununuz ile ilgili fikir alış verişinde bulunabilirsiniz.

25 Haziran 2021

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?